Food for Spirit
voedings
psycho
logie
Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van de manier waarop voedingsstoffen je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag beïnvloeden.
Hoe je je voelt, je manier van denken en je gedrag worden beïnvloed door je eetpatroon. Voeding en je darmgezondheid beïnvloedt o.a. je humeur, energiepeil, angsten, depressieve klachten, helderheid van denken en vroegtijdige veroudering.
Vanuit deze inzichten in voedingspsychologie kan in mijn praktijk gewerkt worden aan:
- een optimale gezondheid;
- klachten zoals angst, depressie, burn-out, vermoeidheid;
- een hoger energiepeil en meer zelfvertrouwen opbouwen;
- stap voor stap van een suikerverslaving afkomen;
- nieuwe eetpatronen, -ritmes aan leren zoals Intermittent Fasting (IF)
- een gezond gewicht bereiken / behouden zonder dieet.
Veel gestelde vragen
Wat is het nut van voedingspsychologie?
Nutritionele psychologie of voedingspsychologie is een relatief nieuwe tak binnen de psychologie. Best wel vreemd dat dit tot op heden weinig aandacht heeft gekregen, omdat de combinatie zo voor de hand liggend is. De meeste mensen vinden het logisch dat voeding een invloed heeft op je gezondheid en hoe je je voelt, maar voor velen is het onduidelijk hoe groot deze invloed is en ze zien door de bomen het bos het niet meer. Wel of juist niet ontbijten? Veel kleine hapjes of 2 grote maaltijden per dag? Wel of geen koolhydraten? Calorieën tellen of niet? Hoe versterk ik mijn darmen? En is Diabetes 2 nou een ‘leefstijl-ziekte’ of is het onomkeerbaar? Etc.
Er veel tegenstrijdige informatie over wat gezonde voeding is. Informatie verspreid via de media is vaak verouderd, of wordt verkeerd voorgesteld. Er zijn vaak grote financiële belangen mee gemoeid zijn en de ene hype volgt de andere op. Tenzij je er een paar jaar van je leven aan spendeert om je in deze materie te verdiepen, is het moeilijk om een eigen, onderbouwde mening te vormen.
Het kan dus prettig zijn om daarin hulp te krijgen. Iemand die met je meedenkt, je bewust maakt van niet helpende patronen, en advies kan geven over de juiste voeding in jouw situatie, of bij jouw klachten. Gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Via de opleiding voedingspsychologie, vakken aan de universiteit van Wageningen en via persoonlijke ervaringstrajecten met o.a. het Ketogeen dieet en Intermittent Fasting heb ik me verdiept in nieuwste inzichten uit de neuropsychologie, gastrologie, biochemie, fysiologie en (cel)biologie. Graag deel ik mijn ervaring daarin met jou en kijken we samen wat voor jou passend is.
Waar speelt de opname van vitaminen, mineralen, goede of slechte vetten en suiker een grote rol bij?
- gevoelens: stemming, stress, emoties (angst, somberheid, frustratie) en prikkelbaarheid
- denkpatronen: negatief denken, piekeren, laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen, concentratievermogen, geheugen, ADHD symptomen, of een ‘mistig’ hoofd.
- Je gedrag: wat je eet bepaalt mee wat je later op de dag eet, een suikerverslaving, je daadkracht en doorzettingsvermogen
- lichamelijke sensaties: energiepeil, pijn, drang naar suiker, koffie, alcohol of oppeppende middelen
- slaapkwaliteit
- overgewicht
- darmklachten zoals constipatie, gasvorming, prikkelbare darm syndroom of een opgeblazen gevoel
- het immuunsysteem: hoe vaak je ziek bent en allergieën of intoleranties hebt
Het opbouwen van een gezond eetpatroon: omgaan met motivatie & weerstand
Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.
- Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.
- Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
- Je krijgt ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.
Let op: we gaan ervan uit dat het niet nodig is (en vaak ook niet gezond) om je eetpatroon van vandaag op morgen te veranderen. Uit eigen ervaring weten we dat dit een proces is dat weken, maanden of langer kan duren. En dat is oké! ‘
Disclaimer: de inzichten over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze inzichten zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist.