Food for Spirit
Ademreis & trainingen
Naast de mindfulnesstraining bied ik nog andere soorten activiteiten aan: ademreizen, compassietraining en kinderaandachttraining. Op deze pagina lees je hier meer over.
.


Wat is een ademreis?
Een ademreis kan individueel of in een groep. Dat laatste is wat mij betreft extra magisch (zie hier de data). We beginnen doorgaans met een intentie uitspreken, een opwarm-losmaakoefening en vervolgens komt iedereen liggen op zijn of haar mat.
De muziek gaat aan en we starten dan rustig met verbonden ademen, dat is in- en uitademen zonder pauze. Langzaamaan bouwen we het tempo op. Je kan het zien als een vorm van gecontroleerd hyperventileren, wat in feite je fight-flight systeem wakker maakt. En precies daar ligt de kans en uitdaging. Doordat we kortdurend ongemak oproepen en hier bewust en voluit doorheen ademen (waar we doorgaans vaak juist oppervlakkiger of stoppen met ademen bij gevoelens van angst) , krijg je een mogelijkheid aangereikt om oude (adem)patronen in je lijf te doorbreken, overlevingsreacties los te laten, meer vrijheid te ervaren en wellicht dichter bij je ware zelf te komen.
Ervaringen tijdens een ademreis
Iedere ademreis is uniek. Je kunt tijdens de sessie verschillende fysieke, emotionele, mentale of spirituele sensaties ervaren. Deze gewaarwordingen zijn een natuurlijk onderdeel van het proces van loslaten en ontladen.
Mogelijke ervaringen
Fysiek:
• Tintelingen
• Spierspanning of verkramping (vooral in handen, voeten, bekkengebied, keel en mond)
• Trillen of schudden
• Temperatuurwisselingen
• Boeren, zuchten, lachen of schreeuwen
• Diepe ontspanning
Emotioneel:
• Woede, boosheid
• Verdriet of opluchting
• Rouw of angst
• Blijdschap, vreugde
Mentaal:
• Herinneringen
• Gedachten en patronen
• Overtuigingen
Spiritueel:
• Visioenen
• Helderheid en inzichten
• Een gevoel van eenheid of verbondenheid met jezelf of het grotere geheel
Ademreizen
Verbonden ademen
De verbonden ademhaling kun je zien als een fantastisch mechanisme van het lichaam om van binnen eens flink op te ruimen. We doen dat wel vaak in en om ons huis, maar hebben doorgaans niet geleerd hoe we dat in onze emotionele en fysieke binnenwereld kunnen doen.
Door je over te geven aan de oefening van verbonden ademen kun je ervaringen krijgen waar je normaal niet zo makkelijk bij kan: allerlei emoties, verhalen, overtuigingen, spanningen en energie in het lichaam, die in je onderbewuste liggen opgeslagen.
Zoals de titel van het boek van Bessel vd Kolk al zegt ‘the body keeps the score’; je lichaam onthoudt alles wat je met je hoofd niet meer weet. Fysieke klachten, blokkades of voelbare stress- en angstreacties maken dat je lichaam op overleven staat, en met ons hoofd plakken we onbewust dat gevoel van dreiging op het NU (je werk, je partner, de kinderen, drukte etc), omdat we echt niet meer weten waar het ooit begonnen is; Dat we niet meer gewoon konden ZIJN, ons vaak rusteloos voelde, of somber en afgesloten.
Waar je met denken, analyseren, praten en ontspanningstechnieken vaak in het bestrijden van klachten blijft, kom je met verbonden adem precies bij dit ongrijpbare stuk. Door verbonden te blijven ademen leer je als het ware spelenderwijs bij de emoties en/of fysieke releases te blijven en ze hun natuurlijk proces te laten doorlopen. We gooien geen olie op het vuur met ons hoofd of creeëren drama, maar leren ons over te geven aan het leven zoals het voorbij komt.
Verbonden ademwerk zet de deur naar je lichaam en emoties open en laat je ziel spreken. En dat kan je ook in het dagelijks leven de ruimte en vrijheid geven om dichter bij jezelf te blijven en voluit te leven.
opleidingen
De opleiding tot ademcoach heb ik in 2024 gevolgd bij de AdemAcademie met Chris Wenker en Bram Bakker en de Breathwork fundamentals and Advanced fundamentals bij Dan Brulé.
In de afgelopen 20 jaar heb ik veel geleerd over de adem in mijn Mindfulnessopleiding (IvM), yogaklassen en -opleiding bij Yogamoves in Utrecht (de Pranayama) en in de Breath to heal training bij Max Strom.
Compassietraining
over deze training
De Compassietraining is een vervolg op de 8 weekse basis mindfulnesstraining (MBSR of MBCT). Meditatie-ervaring is dan ook een vereiste om deel te kunnen nemen aan deze Compassietraining.
Als je twijfelt of je daaraan voldoet, neem gerust telefonisch contact met me op.
Wat komt aan bod
De volgende dingen komen aan bod in de Compassietraining net als in de mindfulnesstraining m.b.v. een mix van ervaringsoefeningen en theorie:
- Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven.
- Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen, gericht op veiligheid, bevrediging en sociale verbondenheid.
- Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bv. door schaamte, zelfkritiek en de innerlijke pestkop.
- Onze gedeelde menselijke conditie (Common Humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout.
- Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassiebeoefening de balans kan helpen herstellen.
- Oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.
Neem eens een kijkje op de site van een van mijn leraren, Frits Koster. Hij was ook docent op mijn opleiding (Instituut voor Mindfulness) en een heel inspirerend, vriendelijk en humorvol mens. Ik werk volgens zijn methode in de compassietraining.

De Compassietraining heeft 8 bijeenkomsten van 2 uur + pakket handouts
We werken met het boek (inclusief downloadbare audiobestanden):
‘Compassie in het leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness’, van Frits Koster & Erik van de Brink (2019). Boom Uitgevers Amsterdam.
Let op: Het boek dien je zelf van tevoren aan te schaffen.
NB. 20 FEBRUARI 2025 START ER EEN COMPASSIETRAINING. Klik hier voor de data en kosten.

Welke leeftijden
Er is een versie voor kleuters (4-7 jaar) één voor 8-12 jarigen en een 12-14 jarigen. Daarnaast ben ik door David Dewulf in Gent opgeleid om de jongerentraining te geven (14 jaar tot begin 20-ers).
Momenteel plan ik de training niet standaard in, maar op aanvraag.
Aansluiten bij de kinder-binnen-wereld
Er is veel deskundigheid en aandacht besteed aan pedagogische en didactische aspecten van deze ‘Stilzitten als een kikker-’training, zodat die zo goed mogelijk aansluit bij de beleving en de behoeftes van het opgroeiend kind.
Zo werk ik met de ‘Spaghettitest’, ‘Kikkeroefening’, ‘Wensboom’, ‘Dierenyoga’, het ‘Ademlied’, ‘Gedachtenwolken’, ‘Geluksmunten’ etc.etc.
De training is inmiddels vertaald in vele talen en wordt in verschillende landen gegeven. Hij wordt zowel in psychologenpraktijken als op scholen aangeboden.
Ik ervaar deze training zelf als een prachtig ‘levenscadeau’ voor je kind, maar zeker ook voor de ouders, die op de achtergrond kunnen meedoen met het boekje ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel en genieten van wat aandacht hun kind brengt.
Kinderaandachttraining
voor kinderen
Elk kind vindt het fijn om zélf tot rust te kunnen komen, zich beter te kunnen concentreren, ontspannen te kunnen slapen en op zichzelf te vertrouwen.
Wat komt aan bod
Er is een aantal gebieden waarop Aandachttraining voor kinderen bijzonder effectief kan zijn:
- onrustig gedrag (incl. ADD/ADHD)
- laag (zelf)vertrouwen
- concentratieproblematiek
- piekeren
- faalangst
- slaapproblematiek
- angst / somberheid
- (niet onderkende) hoogbegaafdheid
- pestproblematiek
- hoog sensitiviteit (HSP)
- onverklaarde lichamelijke klachten
En voor kinderen zonder specifieke klachten is de training net zo nuttig!
Opleidingen
De opleiding voor kindertrainer heb ik bij de Academie voor Mindful teaching gevolgd (AMT). De methode heet “Aandacht werkt”. Deze is ontwikkeld door Eline Snel op basis van de MBSR training voor volwassenen.
Training op school
Ik kan zowel kinderen als docenten trainen vanwege mijn 2 mindfulnessopleiding (IvM en ATM), daarnaast ben ik Psycholoog (RU) en beschik ik over de Didactische aantekening HBO-docent, waardoor ik goed kan aansluiten bij de behoefte van de klas, de docent & het kind. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden. (mailadres /telefoon)