Food for Spirit

trainingen

Naast de mindfulnesstraining bied ik nog andere soorten training aan: compassietraining en kinderaandachttraining. Op deze pagina lees je hier meer over.

Training Compassietrainingen Kinderaandachttrainingen

Compassietraining

over deze training 

De Compassietraining is een vervolg op de 8 weekse basis mindfulnesstraining (MBSR of MBCT). Meditatie-ervaring is dan ook een vereiste om deel te kunnen nemen aan deze Compassietraining. 

Als je twijfelt of je daaraan voldoet, neem gerust telefonisch contact met me op. 


Wat komt aan bod 

De volgende dingen komen aan bod in de Compassietraining net als in de mindfulnesstraining m.b.v. een mix van ervaringsoefeningen en theorie:

 • Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven.
 • Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen, gericht op veiligheid, bevrediging en sociale verbondenheid.
 • Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bv. door schaamte, zelfkritiek en de innerlijke pestkop.
 • Onze gedeelde menselijke conditie (Common Humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout.
 • Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassiebeoefening de balans kan helpen herstellen.
 • Oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.

Neem eens een kijkje op de site van een van mijn leraren, Frits Koster. Hij was ook docent op mijn opleiding (Instituut voor Mindfulness) en een heel inspirerend, vriendelijk en humorvol mens. Ik werk volgens zijn methode in de compassietraining. 

Training Compassietrainingen Kinderaandachttrainingen

de Compassietraining heeft 8 bijeenkomsten van 2 uur + pakket handouts
We werken met het boek (inclusief downloadbare audiobestanden):
‘Compassie in het leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness’, van Frits Koster & Erik van de Brink (2015). Boom Uitgevers Amsterdam.

Let op: Het boek dien je zelf van tevoren aan te schaffen.

Training Compassietrainingen Kinderaandachttrainingen


Welke leeftijden 

 Er is een versie voor kleuters (4-7 jaar) één voor 8-12 jarigen en een 12-14 jarigen. Daarnaast ben ik door David Dewulf in Gent opgeleid om de jongerentraining te geven (14 jaar tot begin 20-ers).

Momenteel plan ik de training niet standaard in, maar op aanvraag.

Aansluiten bij de kinder-binnen-wereld
Er is veel deskundigheid en aandacht besteed aan pedagogische en didactische aspecten van deze ‘Stilzitten als een kikker-’training, zodat die zo goed mogelijk aansluit bij de beleving en de behoeftes van het opgroeiend kind. 

Zo werk ik met de ‘Spaghettitest’, ‘Kikkeroefening’, ‘Wensboom’, ‘Dierenyoga’, het ‘Ademlied’, ‘Gedachtenwolken’, ‘Geluksmunten’ etc.etc. 

De training is inmiddels vertaald in vele talen en wordt in verschillende landen gegeven. Hij wordt zowel in psychologenpraktijken als op scholen aangeboden. 

Ik ervaar deze training zelf als een prachtig ‘levenscadeau’ voor je kind, maar zeker ook voor de ouders, die op de achtergrond kunnen meedoen met het boekje ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel en genieten van wat aandacht hun kind brengt.

 

 

Kinderaandachttraining

voor kinderen 

Elk kind vindt het fijn om zélf tot rust te kunnen komen, zich beter te kunnen concentreren, ontspannen te kunnen slapen en op zichzelf te vertrouwen.


Wat komt aan bod 

Er is een aantal gebieden waarop Aandachttraining voor kinderen bijzonder effectief kan zijn:

 • onrustig gedrag (incl. ADD/ADHD)      
 • laag (zelf)vertrouwen
 • concentratieproblematiek                       
 • piekeren
 • faalangst
 • slaapproblematiek
 • angst / somberheid
 • (niet onderkende) hoogbegaafdheid 
 •  pestproblematiek
 • hoog sensitiviteit (HSP)
 • onverklaarde lichamelijke klachten

En voor kinderen zonder specifieke klachten is de training net zo nuttig! 

Opleidingen
De opleiding voor kindertrainer heb ik bij de Academie voor Mindful teaching gevolgd (AMT). De methode heet “Aandacht werkt”. Deze is ontwikkeld door Eline Snel op basis van de MBSR training voor volwassenen. 

Training op school
Ik kan zowel kinderen als docenten trainen vanwege mijn 2 mindfulnessopleiding (IvM en ATM), daarnaast ben ik Psycholoog (RU) en beschik ik over de Didactische aantekening HBO-docent, waardoor ik goed kan aansluiten bij de behoefte van de klas, de docent & het kind. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.
(mailadres /telefoon)